Είδη τσαγιού

Τσάι Oolong


Το Oolong παράγεται μέσα από μια μοναδική διαδικασία που περιλαμβάνει μαρασμό του φυτού κάτω από τον δυνατό ήλιο και οξείδωσης πριν το στρίψουν. Ο βαθμός οξείδωσης μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 85%. Τα διαφορετικά στυλ του oolong μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη γεύση. Μπορούν να είναι γλυκιά και με φρουτώδη αρώματα, με μέλι, ή με ξυλώδης, ψητά αρώματα, ή ακόμα με ένα πράσινο και φρέσκο με μπουκέτο αρωμάτων, ανάλογα με τον τρόπο της παραγωγής. 
Πολλά είδη τσαγιού oolong, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παράγονται στις Wuyi βουνά της βόρειας Φουτζιάν , όπως Ντα Χονγκ Pao , είναι από τα πιο διάσημα κινέζικα τσάγια.
Στις διαφορετικές ποικιλίες oolong γίνεται επεξεργασία με διαφορετικό τρόπο, αλλά τα φύλλα σχηματίζονται συνήθως σε μία από δύο διακριτές μορφές.
 Μερικά είναι σαν ελατήρια με μακριά σγουρά φύλλα, ενώ άλλα σαν μικρά σφαιρίδια, το καθένα με μια ουρά.
Η κατασκευή του oolong τσαγιού είναι περίπλοκη, διότι μερικά από τα βασικά βήματα επαναλαμβάνονται πολλές φορές. Η διαμόρφωση, και το ψήσιμο είναι παρόμοια με το μαύρο τσάι, αλλά με πολύ περισσότερη  προσοχή στο χρόνο και στη θερμοκρασία. Το ψήσιμο, είναι αποκλειστικά για το τσάι oolong και αναφέρεται ως πραγματική τέχνη στην κατασκευή αυτού του τσαγιού.
Επειδή αυτό το τσάι εκτίθεται σε μικρή και μεσαία ποσότητα επεξεργασίας, τα φύλλα υπόκεινται σε φυσική ενζυμική διάσπαση από οξείδωση ακριβώς όπως και κάθε άλλο οργανικό υλικό. Το Oolong τσάι είναι καλύτερο να διατηρείται σε δροσερό, ξηρό μέρος σε ένα αεροστεγές δοχείο ή ακόμα και στο ψυγείο.

oolong tea




Τσάι Pu-erh

Το Pu-erh γίνεται από τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού Camellia sinensis. Αυτό είναι το ίδιο φυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πράσινου, oolong, και του μαύρου τσαγιού. 
Αν και χρησιμοποιείται το ίδιο φυτό, τα διαφορετικά τσάγια γίνονται με τη χρήση διαφορετικών διαδικασιών. Το πράσινο τσάι δεν έχει υποστεί ζύμωση, το oolong τσάι έχει υποστεί μερική ζύμωση, στο μαύρο τσάι γίνεται πλήρης ζύμωση, και στο Pu-erh γίνεται μετα-ζύμωση.
Αυτό σημαίνει η επεξεργασία του τσαγιού pu-erh περιλαμβάνει τόσο τη ζύμωση και στη συνέχεια την παρατεταμένη αποθήκευση, ή «γήρανση», υπό υψηλή υγρασία.

Το Pu-erh που είναι αποθηκευμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λέγετε ότι έχει καλύτερη γεύση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μυρίζει κλεισούρα ή τη γεύση μπαγιάτικου λόγω της μούχλας και των βακτηρίων μερικές φορές που επιτίθενται στο τσάι κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας γήρανσης. Το Pu-erh παράγεται κυρίως στην περιοχή Γιουνάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας. Επίσης, έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην Ταϊβάν. Το Pu-erh χρησιμοποιείται και ως φάρμακο, για τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης και σκέψης. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης .


Πώς λειτουργεί;
Το Pu-erh περιέχει καφεΐνη, αν και όχι τόσο πολύ καφεΐνη όσο άλλα τσάγια. Η καφεΐνη δρα διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), την καρδιά και τους μυς. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση του pu-erh για τη μείωση της χοληστερόλης, διότι, σε αντίθεση με άλλα τσάγια, αυτό περιέχει μικρές ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται λοβαστατίνη.
Η λοβαστατίνη είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερόλης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βακτήρια που μερικές φορές μολύνουν το pu-erh μπορεί με κάποιο τρόπο να κάνουν τη λοβαστατίνη κατά τη διάρκεια του κανονικού κύκλου ζωής τους. Οι έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι το pu-erh μπορεί να μειώσει ορισμένα λίπη του αίματος που ονομάζονται τριγλυκεριδία , καθώς και ολικής και της «κακής» λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ( LDL ) χοληστερόλης. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη"καλή" υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) χοληστερόλης.

Η γεύση του pu-erh είναι μοναδική
Έχει μια χωματένια γεύση, άρωμα από δάσος, όπως ένα υγρό δάσος μετά τη βροχή, με γεύσεις που θυμίζουν μανιτάρια ,δέρμα, σανό και γήινα βότανα.
Από τα πιο αγαπημένα τσάγια για τους λάτρεις του τσαγίου.



 Τσάι Pu-erh






Τσάι Darjeeling


    Το τσάι Darjeeling είναι από την περιοχή Darjeeling στην δυτική Βεγγάλη , Ινδία . Είναι διαθέσιμο σε μαύρο, πράσινο, λευκό και oolong . Όταν παρασκευάζεται σωστά, δίνει ένα λεπτό σώμα, ανοιχτόχρωμης έγχυσης με ένα floral άρωμα. Η γεύση είναι χαρακτηριστική και πικάντικη μερικές φορές.

    Αντίθετα με τα περισσότερα Ινδικα τσάγια, το τσάι Darjeeling γίνεται κατά κανόνα από την μικρή πλατύφυλλη κινεζική ποικιλία Camellia sinensis var. sinensis και όχι απο τα φυτά του Assam ( C. sinensis var. assamica ). Παραδοσιακά, Darjeeling τσάι γίνεται το μαύρο τσάι. Ωστόσο, το Darjeeling oolong και το πράσινο τσάι παράγονται επίσης.
Darjeeling θεωρείται η σαμπάνια των τσαγιών, κυρίως λόγω του διακριτικού αρώματος του.Έχει μικρότερα φύλλα, και γενικά δεν είναι πλήρως οξειδωμένα, έτσι δεν είναι  αρκετά μαύρο τσάι, αλλά κάτι μεταξύ oolongs και το μαύρο τσάι. Το άρωμα, φέρνει στο νου σταφύλι για μερικούς ανθρώπους. Σίγουρα υπάρχει μια λεπτή και φρουτώδη ουσία σε αυτό, όπως η σαμπάνια.





No comments: