1.3.17

Εκχύλισμα βανίλιας


Προσθέστε λίγες σταγόνες για να αρωματίσετε το τσάι σας.

 Όλα τα εκχυλίσματα βανίλιας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά η αλκοόλη εξατμίζεται όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμότητα. Ενώ μπορεί να μυρίζουν παρόμοια, το εκχύλισμα βανίλιας δεν είναι το ίδιο με το τεχνητό άρωμα βανίλιας, η οποία γίνεται χημικά από λιθανθρακόπισσα και ξύλο. Το εκχύλισμα βανίλιας είναι πιο πλούσιο σε γεύση και μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία που δεν θα πάρετε από την τεχνητή εκδοχή.


Εκχύλισμα βανίλιας



Αντιοξειδωτική δράση: 
Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων το βανιλλικό οξύ και τη βανιλλίνη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα μας από τη ζημία που προκαλούν επιβλαβή συστατικά, όπως οι ελεύθερες ρίζες και οι τοξίνες.
 Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο "Journal of Agricultural and Food Chemistry" διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα βανίλιας περιέχει 26 έως 90 τοις εκατό σε αντιοξειδωτικά σε μη επεξεργασμένη βανίλια, ανάλογα με τον τύπο του αντιοξειδωτικού και τη συγκέντρωση του εκχυλίσματος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βανίλια έδειξε μεγάλες δυνατότητες ως συμπλήρωμα διατροφής και ως συντηρητικό τροφίμων.

Αντιφλεγμονώδες:
Η  Βανιλίνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που δίνει στη βανίλια διακριτικό άρωμά της. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε σε ένα τεύχος του "European Journal of Pharmacology" 2011 διαπιστώθηκε ότι, ως αποτέλεσμα της περιεκτικότητας σε βανιλίνη, το εκχύλισμα βανίλιας είχε ισχυρές ήπατο-προστατευτικές ικανότητες, καθώς και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με βανιλίνη οδήγησε στη μείωση της συνολικής φλεγμονής σε ζώα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχει τα ίδια οφέλη για τους ανθρώπους.

Μειώνει τη χοληστερόλη:
  Η βανιλίνη μπορεί να  μειώσει τη χοληστερόλη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην «Indian Journal of Experimental Biology". Η μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η λήψη υψηλών δόσεων βανιλλίνη οδήγησε σε σημαντική μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σε ζώα που τράφηκαν με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά.



Πώς να φτιάξετε εκχύλισμα βανίλιας:

Συστατικά 200 γρ.  ρούμι, κονιάκ, μπέρμπον ή βότκα.
7-8  Φασόλια βανίλιας.
Ένα γυάλινο βάζο (ψηλότερο είναι καλύτερα).

Οδηγίες:
Κόβουμε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό των φασολιών. Κόψτε τα αν χρειαστεί να τα χωρέσει στο βάζο σας. Τοποθετήστε τα σε γυάλινο βάζο.
Ρίχνουμε το αλκοόλ πάνω από τα φασόλια.Κλείνουμε το καπάκι  και ανακινούμε απαλά.
Αποθηκεύστε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ κατά διαστήματα ανακινείται. Σε 2-3 μήνες θα έχει καλύτερη γεύση.

No comments: